Βουνό Πήλιο
Σπάνια Βλάστηση, Λουλούδια, Βότανα και Μονοπάτια σε έναν πολύχρωμο συνδυασμό συνθέτουν το μαγικό τοπίο του Βουνού του Πηλίου!
Από τα αρχαία χρόνια το βουνό Πήλιο θεωρήθηκε το βουνό των λουλουδιών και των φαρμακευτικών βοτάνων. Κατά την μυθολογία ήταν η θερινή κατοικία των θεών του Ολύμπου και πατρίδα των Κενταύρων. Επίσης στις πλαγιές του έγινε ο γάμος του Πηλέα με την Θέτιδα, ο πρώτος διαγωνισμός ομορφιάς ανάμεσα στις καλλονές θεές Ήρα, Αθηνά και Αφροδίτη και εδώ υπήρξε το Κρυφό Σχολείο του Ρήγα Φεραίου που συνέβαλε τα μέγιστα στην επανάσταση του 1821.
Το Βουνό Πήλιο εκτείνεται από τα βορειοδυτικά προς τα νοτιοανατολικά με μήκος περίπου 44 χλμ. και πλάτος περίπου από 10 χλμ. στο νότο μέχρι 25 χλμ. στον βορρά.
Τα σύνορα του είναι νότια το Πλατανόρεμα κοντά στο Νεοχώρι και βόρεια το Καπόρεμα κοντά στη μονή Φλαμουρίου. Η ψηλότερη κορυφή του βουνού είναι στα βόρεια με ύψος 1.624 μέτρα (κορυφή Πουριανός Σταυρός). Άλλες κορυφές είναι το Κοτρώνι 1550 μέτρα, Πλιασίδι 1547 μέτρα, Αηδονάκι 1537 μέτρα, Αγριόλευκες 1471 μέτρα, Δραμάλα 1455 μέτρα, Σχιτζουραύλι 1450 μέτρα, Γολγοθάς 1415 μέτρα, Λαγωνίκα 1300 μέτρα.
Στο βουνό Πήλιο μπορείτε να δείτε και αξιόλογες πηγές. Οι σημαντικότερες είναι αυτές είναι της Καλιακούδας και της Λαγωνίκας. Συνολικά οι πηγές στο βουνό που γνωρίζουμε φτάνουν τις 70. Ακόμη υπάρχουν και μεγάλες ρεματιές όπως της Λαγωνίκας, του Βρύχωνα, της Καλιακούδας και της Φελούκα με έντονη ροή κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Ακολουθώντας τα μονοπάτια του βουνού μπορείτε να θαυμάσετε σπάνια είδη πανίδας και χλωρίδας. Τουλάχιστον 1.500 είδη φυτών, και απειλούμενους τύπους 14 οικοτόπων. Το Πήλιο προστατεύεται από τις Οδηγίες 92/43 και 79/409 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθ’ ότι έχει ενταχθεί στο Δίκτυο NATURA 2000 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με κωδικό GR 1430001.
Στο "Κόκκινο Βιβλίο των φυτών της Ελλάδας" περιλαμβάνονται τρία είδη φυτών (Campanula incurva, Lesquereuxia syriaca και Soldanella pelia), ενώ συνολικά 38 είδη είναι σπάνια.
Ανεβαίνοντας στα ψηλότερα σημεία του βουνού Πήλιο θα συναντήσετε δάση οξιάς, ενώ βορειότερα θα βρείτε το μακεδονικό έλατο. Κάτω από αυτά υπάρχει μια ζώνη από καστανιές. Στις πλατείες κάποιων χωριών μπορείτε να θαυμάσετε πλατάνια πολλών εκατοντάδων χρόνων, πραγματικά φυσικά μνημεία!
Τα 24 χωριά του Πηλίου συγκροτήθηκαν κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας με μεγαλύτερο χωρίο και κέντρο του εμπορίου την Ζαγορά. Το Χορευτό ήταν και είναι το λιμάνι και το επίνειο της Ζαγοράς.
Στο βουνό Πήλιο συναντάμε στα χαμηλότερα υψώματα καλλιέργειες ελιάς, στα μεσαία υψώματα στην ανατολική μεριά καλλιέργεια μηλιάς και στα ανώτερα σημεία καλλιέργειες πατάτας.
Όλες τις εποχές το βουνό του Πηλίου έχει μια ιδιαίτερη ομορφιά που σας καλεί να την ανακαλύψετε και να την απολαύσετε!