από
έως
Δωμάτια
Άτομα

Πήλιο

Εξερευνήστε το μυθικό βουνό του Πηλίου και τις ονειρεμένες παραλίες του! Μια πρόσκληση παντοτινή σε ένα ατελείωτο ταξίδι στο Πήλιο!


Γνωστό από την μυθολογία το Πήλιο, ως η θερινή κατοικία των θεών του Ολύμπου και η μαγική χώρα των Κενταύρων προσφέρει μια ασύγκριτα μοναδική φυσική ομορφιά, που οδήγησε κατ’ αυτήν στους μυθικούς θεϊκούς γάμους του Πηλέα και της Νηρηίδας Θέτιδας και του βασιλιά των Λάπαθων Πειρίθου με την ωραία Ιπποδάμεια όπως μας πληροφορούν ο ‘Όμηρος, ο Πίνδαρος και ο Ευριπίδης,

Η ευρύτερη περιοχή Μαγνησία συνδέεται με τους Μαγνήτες απόγονους του Αίολου, θεού των ανέμων. Με το Βασίλειο του Πελία, τον Άδμητο και την Άλκηστης, τον Αχιλλέα, τον Φιλοκτήτη, τον Εύμηλο και τους άλλους αρχηγούς των μαγνησιώτικων πόλεων που συμμετείχαν στον Τρωικό πόλεμο, καθώς και στην Αργοναυτική Εκστρατεία. Από εδώ κοντά στο Πήλιο και με αρχηγό τον Ιάσωνα ξεκίνησαν οι ήρωες της ελληνικής μυθολογίας με την "Αργώ", για την μακρινή Κολχίδα, αναζητώντας το χρυσόμαλλο δέρας.

Εδώ στο Πήλιο ήταν και ο πιο σοφός των Κενταύρων, ο μυθικός Κένταυρος Χείρωνας. Με φήμη ως ιατρός, δάσκαλος του Αχιλλέα, του Ασκληπιού, του Θησέα, του Ιάσωνα και των άλλων ηρώων της Μυθολογίας. Νόθος γιος του Κρόνου, κατά μία άποψη, ο οποίος συνευρέθηκε με την κόρη του Ωκεανού Φιλύρα. Σοφός και αγαθός εκ φύσεως, ανεκτίμητος φίλος των ανθρώπων, αφού σε αυτόν προσέτρεχαν προκειμένου να θεραπευθούν.

Πέρα όμως απο τον μύθο η ιστορική διαδρομή του Πηλίου είναι έντονη μέσα στους αιώνες. Τον 12ο αιώνα στο Πήλιο δημιουργείται μια μοναστική πολιτεία λόγω των πολλών μοναστηριών που χτίζονται απο μοναχούς του Αγίου Όρους. Γύρω από αυτά ιδρύονται οι πρώτοι οικισμοί και δεν αργούν να μετατραπούν σε σπουδαία οικονομικά και πολιτιστικά κέντρα.

Στα τέλη του 16ου αιώνα το Πήλιο και η Ζαγορά κατείχαν τα σκήπτρα στη μεταξοπαραγωγή, ενώ από το Χορευτό στο Πήλιο έβαζαν ρότα τα περίφημα Ζαγοριανά καράβια, που, διασχίζοντας τη Μεσόγειο, μετέφεραν τα προϊόντα της κωμόπολης σε όλα τα μεγάλα λιμάνια της Ευρώπης, την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη. Η παλιά εκκλησία του Αί Νικόλα στο Χορευτό, χτισμένη το 1651μ.χ, στεκόταν τότε ανήμπορη να χωρέσει το πλήθος των ναυτικών και των δικών τους όταν μετά απο μήνες επέστρεφαν φορτωμένοι τάματα σε μάλαμα κι ασήμι και απέδιδαν το οφειλόμενο χρέος για την πολύτιμη βοήθεια του Αγίου στο αρχιπέλαγος.
Οι χοροί, οι φωνές, τα νταούλια και οι ζουρνάδες δημιουργούσαν τότε μια μοναδική ατμόσφαιρα κατά τον επαναπατρισμό των ξενιτεμένων Ζαγοριανών ναυτικών και έδωσαν την ονομασία Χορευτό.
Η Ζαγορά έχει και αυτή τη δική της ιστορία στο Πήλιο. Με το Ελληνομουσείο ή σχολείο του Ρήγα που ιδρύθηκε εδώ γύρω στο 1702 μ.χ και έγινε πασίγνωστο χάρη στον Ρήγα Φεραίο, τον Άνθιμο Γαζή, τον Γρηγόριο Κωσταντά, τον Φίλιππο Ιωάννου κ.α που σπούδασαν σε αυτό.
Την βιβλιοθήκη της που μέχρι σήμερα αριθμεί 18.000 βιβλία με σπάνιες εκδόσεις. Τους επιφανείς άντρες που ανέδειξε: ο Οικουμενικός Πατριάρχης Καλλίνικος ο Γ΄, ο Ιωάννης Πρίγκος μεγαλέμπορος του ¨Άμστερνταμ, οι αδελφοί Λαπαταί άρχοντες των ηγεμόνων της Μολδοβλαχίας και ο Κασσαβέτης ιδρυτής του πρώτου παρθεναγωγείου στο Πήλιο, ο Φίλιππος Ιωάννου ο ¨Ελλην Φιλόσοφος του 19ου αι. και ο Φίλιππος Πάντος ιδρυτής του Παντείου Πανεπιστημίου και άλλους πολλούς ακόμα.
Και σήμερα η Ζαγορά ο μεγαλύτερος Δήμος στο Πήλιο με τον μεγαλύτερο στα Βαλκάνια συνεταιρισμό μήλων Ζαγορίν, τα παραδοσιακά κτίσματα, τα καλντερίμια, τα γεφύρια, τις βρύσες και τις εκκλησίες του 17ου αιώνα στέκει αγέρωχη στον Χρόνο φημισμένη αρχόντισσα του πηλίου και ζωντανός θρύλος.
Στα χρόνια μας επίσης, η γειτονιά μας, ένα καταπράσινο και ήσυχο περιβάλλον στο Χορευτό Πήλιο, ενέπνευσε τον Σεφέρη και τον Δροσίνη, βλέποντας τον ήλιο ή το φεγγάρι να βγαίνουν μέσα από τη θάλασσα, να γράψουν τα καλύτερα τους ποιήματα.
Με μια πλούσια ιστορική και πολιτιστική παράδοση χιλιάδων χρόνων, με υπέροχες παραλίες και καθαρές θάλασσες και με ένα πραγματικά ονειρεμένο πράσινο τοπίο στο Πήλιο, το Χορευτό, με την παραλία 2km που διαθέτει, αποτελεί μια μοναδική και πρωτόγνωρη εμπειρία, ανάμεσα σε όλα τα παραθαλάσσια θέρετρα του Πηλίου.
Λόγω του σπάνιου φυσικού κάλους του, το Πήλιο έχει ενταχτεί στο Δίκτυο NATURA 2000 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με κωδικό GR 1430001.

Κάντε κράτηση
Ζήτηση
Τα στοιχεία σας

Κράτηση

Πήλιο

Υποβάλλοντας αυτή την φόρμα συμφωνείτε με τους όρους μας και την Πολιτική για Προστασία προσωπικών δεδομένων
Συμφωνώ με την αποθήκευση των στοιχείων μου         code
* Απαραίτητα πεδία

Προσφορές
ESPA
ESPA
ESPA